Välkommen till Symbolen

Var med när Symbolen, Luleås nya Folkets Hus, växer upp! Hyresrätter, bostadsrätter, kontorslokaler och butiksytor väntar på dig.

Anmäl redan nu intresse för ditt nya boende. Vårt enda lilla motkrav är att du är med och bestämmer hur Symbolen ska bli. Det gör du genom att svara på våra frågor då och då. Ju flitigare du är på att svara desto högre köplatspoäng får du.

Inte medlem än?

Redan medlem?

Folkets hus Luleås historia

hastekipageHästekipage i Bröderna Adolf och John Åströms Åkeri. Omkring 1918. Fotograf: okänd, bilden kommer från Luleå kommuns stadsarkiv.

Det är nog det gula, vackra trähuset i nyklassicistiskt stil som är Folkets hus i Luleåbornas minne. Men Luleås folkets hus-rörelse sträcker sig längre tillbaka än så.

När den socialdemokratiske agitatorn August Palm besökte borgarstaden Luleå i september 1897 blev han tvungen att hålla sitt möte utomhus i Boulognerskogen på Östermalm. Det fanns nämligen ingen lokal där "samhällsomstörtare" tilläts hålla möten. Det var en av de bidragande orsakerna till att Luleås första Folkets hus invigdes redan 1898. Då var adressen Sandviksgatan 49.

Läs mer om Folkets hus Luleås historia >>