Välkommen till Symbolen

Var med när Symbolen, Luleås nya Folkets Hus, växer upp! Hyresrätter, bostadsrätter, kontorslokaler och butiksytor väntar på dig.

Anmäl redan nu intresse för ditt nya boende. Vårt enda lilla motkrav är att du är med och bestämmer hur Symbolen ska bli. Det gör du genom att svara på våra frågor då och då. Ju flitigare du är på att svara desto högre köplatspoäng får du.

Inte medlem än?

Redan medlem?

Hur högt satsar vi?

el-stolpe

När Folkets hus Luleå brann ner var det många som kände stor förtvivlan och saknad. Det var mer än ett hus som gick upp i rök. I det gula trähuset hade många Luleåbor spenderat många timmar - som dansanta ungdomar, som agiterande politiker, som hungriga restauranggäster, som skönsjungande körsångare, som stolta föräldrar på barndop, som förälskade par på bröllop, som festlystna femtioåringar, som publik till barnteater, som åhörare till politiska brandtal.

Verksamheten i Folkets hus var folkets egen. Det människor ville skulle hända i huset, det hände också.

"Denna tiden krävde detta hus!" Så sa den socialdemokratiske agitatorn August Palm vid ett besök i Luleå. Och visst var det så. Då var socialistiska partier och aktivister inte välkomna på andra håll. Att hyra lokaler för att hålla politiska möten var många gånger omöjligt. Därför skapades Folkets Hus. Utifrån ett verkligt behov som behövde tillfredsställas.

Idag är situationen annorlunda, men ändå inte. Från början hade Folkets hus stor betydelse för byggandet av ett demokratiskt och öppet samhälle där alla var välkomna. Den traditionen vill vi att Symbolen ska bygga vidare på.

Luleå kan vitaliseras ännu mer

I dag är den stora utmaningen mer global. Det handlar om att bygga hus som är så energisnåla att de i stället för att använda energi tillför energi. Husen måste vara långsiktigt hållbara. Det innebär att byggnationen i varje steg ska präglas av ett miljömässigt helhetstänk. Resursanvändningen vid konstruktioner måste minska. Livscykelperspektivet måste tillämpas även inom byggbranschen. De material som används i husen ska inte vara skadliga vare sig för människan eller för miljön.

Byggnader ska vara tillskott till närmiljön. De ska vara stadsutvecklande - inte förfulande objekt som får människor att må dåligt och städerna att tristifieras.

Magnifik utsiktsplats över Bottniska viken

Huset i sig är en viktig del, men viktigt är också vad vi fyller det med. Vårt nya hus ska ha olika typer av bostadsformer - hyreslägenheter, kooperativa hyresrätter, bostadsrätter . Här ska finnas kontorslokaler och butiker, främst med verksamheter som har någon koppling till energi- och klimatområdet.

Även hyresgästerna ska omfattas av det miljömässiga helhetstänket. På toppen av vårt hus vill vi skapa Luleås nya torg, en utsiktsplats över Bottniska viken. Där finns också en restaurang som har ekologisk och närproducerad mat som sitt signum. Folkets hus-föreningen kommer också att inrymmas i huset, och våra samlingslokaler ska fungera som ett komplement till redan existerande uthyrningslokaler. Lite större, lite mindre, lite mysigare. Lite bättre, helt enkelt.

Vi vill visa på den visionära kraft som finns i Luleå

Vi tror att det är möjligt och vi vill också göra detta. Likt fågel Fenix som reser sig ur askan vill vi testa om våra vingar bär. Genom att bygga Symbolen, inte bara Luleås högsta hus, utan det högsta huset i Barentsområdet, vill vi visa på den framtidstro och den visionära kraft som finns i Luleå.

Så högt vill vi satsa. Är du med?